Ciudad Perdida, vertaald de ‘Verloren Stad’, was een van onze hoogtepunten in Colombia. Deze wandeling (of beter gezegd hike) stond al enige tijd op ons wenslijstje.
Ciudad Perdida is een historische stad en is pas in 1972 ontdekt. Archeologen denken dat de stad wel eens ouder kan zijn dan Machu Picchu in Peru. Dit betekent niet dat er vanaf de ontdekking heel veel toerisme is geweest naar Ciudad Perdida. Pas vanaf 2005 begon geleidelijk aan het toerisme naar de stad te komen.

Vier dagen hiken door de jungle om de verloren stad te zien
De eerste dag verzamelen we ons bij het reisbureau in het stadje Santa Marta. Iedereen wordt met een busje opgehaald van zijn of haar hostel. En zo kom je al meteen tijdens het ophalen te weten met wie je de komende vier dagen op pad gaat. Onze groep is zo’n 14 man groot.
Ook maken we kennis met onze gids en zijn vertaler. Eerst krijgen we een gedetailleerde uitleg over de hike. Wat is de planning voor de komende vier dagen? Wat kunnen we precies verwachten? Bij een paar mensen is er onduidelijkheid over de slaapplekken: zijn het nou hangmatten, of toch echte bedden waar we in gaan slapen? Gelukkig is het laatste het geval.
Na een vragenrondje stappen we in twee mini-busjes en rijden we naar het beginpunt van de hike in het dorp El Mamay. Hier eten we onze lunch en beginnen we dan echt aan, achteraf gezien, toch een zware beproeving.

Eerste dag van de hike naar de verloren stad: Rustig aan, maar wel wennen!
Zwaar? Allereerst: wat is het warm. En de luchtvochtigheid is ook nog eens hoog. Drie bochten en vijftien minuten later is iedereen al bezweet. Niet dat het conditioneel zwaar is, maar je lichaam moet gewoon wennen aan het hiken in deze temperaturen. Met voldoende water, red je het allemaal wel. Pluspunt is dat het aantal uren op deze dag meevalt. We lopen zo’n vier uur tot onze eerste stop.
Na aankomst bij het eerste kamp kunnen we meteen afkoelen en zwemmen in de rivier. Na het eten, dat best lekker was, spelen we een potje kaarten met onze groep: het spelletje ‘Cambio’. Misschien ken je het al van je reis door Colombia of Zuid-Amerika.

Dag twee van de hike naar de verloren stad: de zwaarste dag?
De tweede dag begint, zoals de eerste dag eindigde: met veel zon. Het wordt een lange dag. Misschien wel de moeilijkste van de in totaal vier dagen.
We lopen vandaag de meeste meters omhoog. Onderweg zijn en zogenaamde ‘meloenen-stops. Deze geven je onderweg extra energie en motivatie. Dat hebben we echt wel even nodig!
Tijdens de lunchstop zwemmen we weer in de rivier, voor wat afkoeling. Het probleem van deze fijne lunchstop is dat opstarten voor het vervolg van de hike moeilijk is. We doen onze vieze, bezwete kleding weer aan en gaan verder.
In de loop van de middag wordt het steeds benauwder. Uiteindelijk gaat het heel hard regenen. Het regend zelfs zo hard, dat de paden veranderden in beekjes. En die beekjes veranderden vervolgens weer in snelstromende rivieren.
We moeten een paar keer met behulp van een touw en onze gidsen deze snelstromende riviertjes oversteken. Vlak voordat we bij ons kamp aankomen, gebruiken we een kabelbaantje om een hele brede rivier over te steken. Deze kabelbaan wordt echt alleen in noodgevallen gebruikt. Bij droog weer is dit niet nodig. ’Het is veiliger om de rivier te voet over te steken’, vertelt de gids. En vervolgens: ‘We weten niet wanneer deze kabelbaan voor het laatst is gecontroleerd en hoe lang die het nog volhoudt’. Toen moest ik dus nog naar de overkant met onder mij een razendsnelle, wilde rivier ;).

Dag drie van de hike naar de verloren stad: het hoogtepunt!
De derde dag is een van de meest spannendste. De dag waar ik naartoe heb toegeleefd. We gaan vandaag de verloren stad zien.
We beginnen de dag meteen weer met het oversteken van een rivier. Hier moeten we meteen al een keuze maken: door het water gaan met je schoenen aan, of toch op blote voeten. Wij houden lekker onze schoenen aan. Nat zijn ze toch al door de stortbui van gisteren.
Na de oversteek beginnen we aan de trappen. Deze trappen brengen ons naar de verloren stad. Onderweg komen we militairen tegen, die het gebied beveiligen. Gelukkig is het nog vroeg en hebben we alle energie nog in onze benen voor het beklimmen van de steile trappen. Geen idee hoeveel het er precies zijn. De beloning wacht boven: een zwerm vriendelijke muggen en natuurlijk de terrassen van de verloren stad. De foto’s spreken voor zich, maar je voelt natuurlijk alleen de echte voldoening wanneer je daar staat na uren in de jungle gelopen te hebben.
Aan het einde van de dag regent het niet een beetje. Het lijkt wel een wolkbreuk. Het ziet er niet naar uit dat het snel gaat ophouden. Schuilen heeft dus geen zin. We moeten er doorheen. Iedereen is na vijf minuten helemaal doorweekt. Echt álles is nat, behalve de inhoudt van onze backpack. De regenhoezen, draypacks en extra vuilniszakken zijn echt van onmisbare waarde.
Je wilt natuurlijk ten koste van alles voorkomen dat je setje slaapkleren nat wordt. En onze camera natuurlijk. Dat zou drama zijn ;).

De laatste en vierde dag van de hike naar de verloren stad: lekker naar huis!
Dag vier is de minst spectaculaire van alle dagen. De hike naar de verloren stad is namelijk geen rondje; je neemt dezelfde route heen en terug. Nadat je het hoogtepunt hebt gezien, wil je ook wel weer terug de bewoonde wereld. Eindelijk weer douchen en die ellendige natte kleren uit.
Dit is ook de reden dat de meeste mensen niet voor de vijfdaagse hike gaan. Bij je de vijfdaagse hike word de laatste dag in tweeën opsplitst. Het hoogtepunt van deze dag is, naast prachtige uitzichten over een vallei, het koude biertje in El Mamay. Een mooie afsluiting van de hike naar de verloren stad.

Bij welke organisatie moet ik de Ciudad Perdida tour boeken?
De vier of vijfdaagse hike naar de verloren stad is bij verschillende reisorganisaties te boeken. Je mag hem niet op je eigen houtje doen. Wij boekten de tour maar één dag van te voren, bij Turcol in Santa Marta. Qua organisatie hadden wij geen klachten en we kunnen Turcol dan ook zeker aanbevelen. Wij hadden hele leuk mensen in onze groep en dat maakt deze ervaring ook zo speciaal en bijzonder.
Andere reisbureaus die de hike naar Ciudad Perdida aanbieden zijn bijvoorbeeld Magic Tours en Expotur. Over de laatstgenoemde hoorden we ook veel goede verhalen. Wees trouwens niet verrast wanneer je boekt bij de ene maatschappij en dan toch met een ‘andere’ groep mee loopt. Ze werken allemaal een beetje samen en kunnen daardoor groepen combineren.
Wat kost de hike naar de Verloren Stad?
Over de prijs betreft: we lazen online dat de Ciudad Perdida wandeling ongeveer COP 800,000 zou zijn. Ons hostel bood hem aan voor COP 750,000 en uiteindelijk konden we ter plekke de tour voor COP 700,000 vastleggen.
Dit kwam ook omdat we niet in het hoogseizoen waren én een dag van te voren onze tour boekten. Succes niet altijd gegarandeerd, maar je kan het natuurlijk altijd proberen. Of je nou in vier dagen de hike naar de verloren stad gaat doen of in vijf, de totaalprijs blijft hetzelfde.
Wat moet je meenemen voor de trek naar Ciudad Perdida!
Houd rekening met warmte, regen en muggen en vergeet daarom naast je wandelkleding de volgende zaken niet:
- Insectenspray (beter twee dan één flesje)
- Zonnebrand
- Zwemkleding
- Slaapkleding
- Gevulde Waterfles (voor je eerste dag, daarna kun je hem vullen bij het kamp)
- Daypack regenhoes
- Vuilniszak voor in je backpack
- Slippers
- Handdoek
- Zonnebril
- Speelkaarten

Je Colombia reis vervolgen na je bezoek aan de verloren stad?
De meeste reizigers en backpackers kiezen ervoor om op de laatste dag van de trek bij te komen in Santa Marta. Na je bezoek aan de Ciudad Perdida kun je aan de volgende opties denken:
Verkoeling in de bergen kan je vinden bij het bergplaatsje Minca.
Niet genoeg gehad van het hiken? Bezoek het Tayrona National Park. Daar kan je een dagwandeling doen én je hebt lekker veel strand. Altijd een goede combinatie. Overnachten kan daar overigens ook.
Voor relaxen alleen kan je bijvoorbeeld naar de kustplaatsjes Taganga of Palomino gaan of al naar de omgeving van Cartagena gaan.
Hai Nathalie!
Aangezien wij eind van de maand naar Colombia gaan, ben ik volop inspiratie aan het opdoen :)
Het lijkt me best een pittige hike, naar de verloren stad. Vooral door het vele water dat je tegenkomt. Achteraf gezien: zou je de hike aanrader of niet? Vind het altijd ook een beetje jammer als je precies dezelfde route terug moet lopen. In dit geval is het uiteraard helaas niet anders.
Hoi Linda,
Ik zie je berichtje nu pas en hoop dus dat je nog iets hebt aan mijn antwoord…
Ik raad de hike zeker aan, maar je moet je inderdaad wel instellen op regen, vochtigheid en het ‘back to basic’ zijn. Wij hadden een hele leuke groep, wat ook heel erg meehielp.
Als je hem gaat doen, dan zou ik je wel aanraden om de laatste dag gewoon in een keer terug te hiken, en niet nog een overnachting te plannen. Je wilt dan namelijk echt naar huis om te douchen en al je natte kleding te wassen ;)
De hike was vooral pittig, omdat het zooo warm was. Sommige stukken zijn wel wat zwaarder omhoog, maar over het algemeen valt het mee qua hoogtemeters in een keer.
Ik vind het een beetje moeilijk om te zeggen of je hem wel of niet moet doen. Ik hoop dat dit een beetje helpt in je keuze, mocht je die nog niet gemaakt hebben ;) Heel veel plezier in Colombia!