Mongolië is een van de meest bijzondere plekken die we hebben bezocht tijdens onze wereldreis.
Een land zo anders dan Nederland. Niet alleen qua landschappen, maar ook qua cultuur en faciliteiten. Het is niet een makkelijk land om te bereizen. Je rijdt uren over onverharde wegen, zonder enig teken van leven. Slaapt bij families thuis op de harde vloer. En je behoefte doe je in de open natuur, boven een gat in de grond.
Maar juist dat ruwe is wat reizigers die naar Mongolië gaan aantrekt.

Mongolië zonder plan
De meeste mensen plannen hun reis naar Mongolië nauwkeurig. Als je meer van het land wilt zien dan de hoofdstad, dan kom je al snel bij een georganiseerde tour uit. Het land verkennen zonder lokale gids is niet aan te raden vanwege slecht openbaar vervoer en slechte wegen. In de hoofdstad Ulaanbaatar vind je tal van reisbureaus die allemaal hun eigen tours door het land aanbieden. Het groeiende toerisme en de concurrentie op de markt, hebben er voor gezorgd dat de service van deze tours in de laatste jaren steeds beter is geworden.
Ben je aan het backpacken en heb je wat extra tijd, begin dan pas met het plannen van je reis als je in het land bent. Plan een middag langs verschillende reisbureaus en vergelijk prijzen, routes en accommodaties. Zo konden wij voor een laag prijsje aansluiten bij een groep reizigers tijdens een tour door de Gobi woestijn.
Slapen bij Nomadenfamilies
De Mongoolse nomaden cultuur is bij iedereen wel bekend. Tijdens een tour door de Gobi woestijn slaap je afwisselend bij nomadenfamilies en in zogenoemde toeristenkampen in een yurt -traditionele nomadentent.
Bij de nomadenfamilies zie je meer van het leven van deze bijzondere groepering. Wij werden altijd heel hartelijk ontvangen, vaak met eten en paardenmelk. Om de tent van binnen warm te houden maken de nomaden gebruik van een (hout)kachel. Deze fungeert tegelijkertijd als kookplaat. Ze stoken deze niet altijd met hout, maar ook met gedroogde yakpoep. Alhoewel de tent van binnen erg warm kan worden, koelt het ’s nachts behoorlijk af. Want wie houdt dat vuur aan tijdens de nachtelijke uren? Extra warme kleding is dus geen overbodige luxe.
De toeristenkampen zijn echt voor toeristen gemaakt. Hier wonen meestal geen nomadenfamilies.

De Gobi woestijn
De Gobi woestijn is een van de grootste woestijnen ter wereld. Het strekt zich uit over een deel van Mongolië en China. Een van de mooiste stukjes zijn de ‘zingende duinen’. Deze meer dan 200 meter hoge zandduinen bieden een fenomenaal uitzicht tijdens zonsondergang.
Een andere natuurverrassing tijdens de tour zijn de ‘vlammende rotsen’. In dit gebied werden de eerste dinosaurus-eieren gevonden. Bekijk ook hier de zonsondergang.
Bekijk ook dit filmpje over onze reis door de Gobi woestijn

De rendierfamilies
Na onze 8-daagse tour door de Gobi woestijn besloten we om met dezelfde reisorganisatie een tour te maken naar de rendierfamilies in het noorden van Mongolië. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor onze reis naar Mongolië geen idee had van het bestaan van deze groep.
De rendierfamilies hebben een andere cultuur en levensstijl dan de nomadenfamilies in het zuiden. Ze slapen niet in yurts, maar in tipitenten. Het transportmiddel is een rendier, in plaats van een paard.
Tijdens de reis naar deze families rijd je uren lang, voordat je een kleine gemeenschap tegenkomt. Onderweg wordt je beloond met geweldige landschappen. Zo puur en onaangeraakt, dat je weet dat je in het hart van het land bent.




Binnenkort komen er meer artikelen online over onder andere Mongolië en onze Trans-Mongolië treinreis. Like onze Facebook-pagina, zodat je niets mist.
Hi, ik heb een vraag over jullie activiteiten in Mongolië.
Hoelang hebben jullie een tour door Mongolië gedaan? En mag ik vragen hoeveel je daarvoor heb betaald?
Alvast bedankt! :-)
Hi Leann,
Wij zijn 19 dagen in Mongolië geweest en waren voor twee personen in totaal 1740 euro kwijt (2017), dat is ongeveer 90 euro voor twee personen per dag. Dit is inclusief accommodatie, tours, eten, overig transport en eventuele souvenirs.
Nog tips qua planning en kostenbesparing als je de trans-Mongolië treinreis wilt doen?
Hoi Maike,
Wij hebben alle tickets vanuit Nederland geboekt, maar kwamen onderweg veel reizigers tegen die ter plekke tickets kochten voor de volgende bestemming (tegen een veel lager tarief). Mijn tip zou dus zijn om in ieder geval het eerste stukje, van bijvoorbeeld Moskou naar Vladimir en het laatste stukje van Ulan-ude naar Ulaan-Bator (Mongolië) alvast in Nederland te boeken (wij hebben dat via treinreiswinkel geboekt), zodat je wel al wat tickets hebt voor je visumaanvraag. De overige tickets kun je dan daar boeken. Wij kwamen reizigers tegen die dit soms een dag van tevoren pas deden (dan zit je vaak wel in de lagere klasse).
Veel plezier met het plannen van je reis! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Hier nog een korte impressie van de Trans Mongolië Express: https://www.youtube.com/watch?v=7kYWddxEDoo
Gave foto’s hoor! Benieuwd naar het vervolg!
Thanks Daan! :D
Te gek! Wij komen ook net uit Mongolië en hebben onder anderen de Trans-Mongolië treinreis gedaan. Een geweldig avontuur!
Heel gaaf! Die hebben wij ook gedaan! Geweldig avontuur :)